Staand van links naar rechts: Reza Douma en Simon Winterman
                     Zittend van links naar rechts: Marit Klop, Teun Evers, Jurre Jansen, Ot v/d Bosch, Pim Frentz, Kaj Winterman, Steyn Wegman.

 

 Klik op de foto om te vergroten

 

 

 

Programma Mini’s

 

Datum

 

Wedstrijd

 
       

18-2-2017

 

Candia'66 JO7 1

SC Valburg JO7 1

25-2-2017

 

VVA JO7 1

SC Valburg JO7 1

4-3-2017

 

Inhaal

 

11-3-2017

 

SC Valburg JO7 1

DVSA JO7 1

18-3-2017

 

Excelsior Z. JO7 1

SC Valburg JO7 1

25-3-2017

 

SC Valburg JO7 1

Dodewaard JO7 1

1-4-2017

 

SC Valburg JO7 1

Candia'66 JO7 1

8-4-2017

 

Uchta JO7 1

SC Valburg JO7 1

15-4-2017

 

Inhaal

 

22-4-2017

 

SC Valburg JO7 1

Kesteren JO7 1

29-4-2017

 

SVHA JO7 1

SC Valburg JO7 1

6-5-2017

 

Inhaal

 

nader te bepalen

 

slotdag bij UCHTA

 

 

 

Mini-pupil

Wie is de mini-pupil? Kiest een vijfjarige uit vrije wil voor voetbal? Dat weten we natuurlijk niet. Ouders melden hem aan bij de voetbalvereniging, niet hij. Of zij kan natuurlijk ook. Van de bedoeling van het spel, de  voetbalhandelingen en benodigde vaardigheden heeft een mini-pupil vaak nog geen idee. Toch is er al eens tegen mama gezegd dat hij op voetbal wil.
Vanaf vijf jaar kun je ze aanmelden bij SC Valburg! Er volgen bij voldoende aanmeldingen trainingen om kennis te maken met het spelletje voetbal.

 

Motoriek
Motorisch gezien is de vijfjarige toe aan voetbal. De pupil is energiek en actief, hij rent liever dan dat hij loopt. Hij staat stabiel, het spierenstelsel weerstaat de zwaartekracht. De omgang met objecten in de omgeving is onder controle. Ook de waarneming neemt in deze leeftijdsfase sterk toe. Met de oog-voetcoördinatie zit het dus wel goed. Dribbelen, mikken: het zit er in.

Complexe, door sommige volwassenen gevraagde bewegingen kan de vijfjarige nog niet goed uitvoeren. Een gerichte pass of passeerbeweging is eigenlijk te veel gevraagd. Ook de combinatie van een stukje dribbelen, de bal stilleggen onder de voet én mikken op doel is voor de meesten lastig.

De mini-pupil kan nog geen twee dingen tegelijk doen. Gefixeerd zijn op de bal én kijken wie er vrij loopt; verwacht het niet van hem. Het is al prachtig dat hij de bal trapt, in plaats van duwt. Bedenk: het zenuwstelsel ontwikkelt zich in deze fase langzaam. Het kost hem drie keer langer dan een volwassene om informatie te verwerken. Het lichaam lijkt soms in de war. De snelheid die hij ontwikkelt en de gekozen richting van een beweging komen op die momenten niet overeen met de beschikbare ruimte, tijd en situatie.

Wel zijn er onderling wonderbaarlijk grote verschillen in ontwikkeling. Er zijn vijfjarigen die behendiger zijn dan zevenjarigen. Ze zien sneller waar de ruimte op het veld ligt – ze blijven anderen vaak ook voor omdat ze nieuwe handelingen sneller onder de knie krijgen. Maar uitzonderingen daargelaten, heeft het pas zin ze vanaf een jaar of acht  complexere voetbalhandelingen aan te leren.

Lijkt uw kind het leuk om een keer te komen kijken? Dan is hij van harte uitgenodigd! Stuur uw mail naar leden@scvalburg.nl voor meer informatie.

* Waar hij staat kan ook zij gelezen worden.